Firmele pot transmite de joi, 2 aprilie, actele necesare pentru solicitarea indemnizațiilor de șomaj tehnic plătite de stat pentru angajați și prin noua platformă aici.gov.ro, pe care o anunțase, miercuri, șeful ANOFM, Victor Picu, într-un interviu la StartupCafe.ro.

Momentan, persoanele fizice autorizate (PFA) și alți profesioniști care trebuie să depună documentele pentru șomajul tehnic la structurile teritoriale ale Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) nu pot folosi noua platformă.

Cum solicit somaj tehnic online

Platforma aici.gov.ro oferă, ca primă funcționalitate, posibilitatea ca toate persoanele juridice din România să transmită către reprezentanțele județene ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forțelor de Muncă (ANOFM) cererea pentru solicitarea șomajului tehnic potrivit OUG nr. 30/2020 modificată prin OUG nr. 32/2020.

În paralel, documentele pot fi depuse și pe e-mail, la structurile teritoriale ale ANOFM, respectiv ANPIS, această variantă urmând să rămână oricum disponibilă și mai departe.

Șomajul tehnic permite societăților private să solicite plata de la bugetul de stat a 75% din salariul mediu brut pe economie tuturor angajaților respectivelor societăți.

Site-ul a fost lansat de Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, în parteneriat cu Aurachain, Asociația pentru Tehnologii Avansate, Bithat, și Telekom.

Vezi tot articolul…