Squad303 extrage dintr-o bază de date care conține peste 20 de milioane de numere de telefon mobil.

 

Pe măsură ce Kremlinul restricționează accesul la platforme online precum Twitter și Instagram în ultimele zile, oamenii din Rusia pierd rapid accesul la informații despre războiul din Ucraina care nu provin de la guvern. Intră în Squad303, un site web creat de un grup de programatori polonezi pentru a ajuta oamenii din întreaga lume să stabilească un dialog cu omologii lor ruși.

Depistat de The Wall Street Journal, site-ul web generează aleatoriu un număr sau o adresă de e-mail pe care să o contactați. Acesta extrage dintr-o bază de date care conține 20 de milioane de numere de telefon mobil și aproximativ 140 de milioane de adrese de e-mail. De când Squad303 a intrat online pe 6 martie, creatorii săi au declarat pentru The Journal că indivizi din întreaga lume au trimis aproape 7 milioane de mesaje text și 2 milioane de e-mailuri în rusă, împreună cu nenumărate imagini și videoclipuri din conflict.

„Scopul nostru a fost să străpungem zidul digital al cenzurii al lui Putin și să ne asigurăm că rușii nu sunt complet separați de lume și de realitatea a ceea ce face Rusia în Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al publicației.