Orhideea este o plantă de apartament populară și din motive întemeiate. Sunt ușor de crescut și produc flori uimitoare într-o varietate de culori – ale căror flori vor dura săptămâni. Deci, nu este un șoc dacă observi mai multe orhidee umplând pervazurile ferestrelor în unele case, însă trebuie sa cunoști câteva aspecte legate de întreținerea unei orhidee.
Dar, chiar dacă ți-ai făcut timp să înveți cum să îngrijești o orhidee, pot fi făcute greșeli cu această plantă. Astfel de greșeli pot afecta creșterea și potențialul orhideei tale, în cele din urmă descurajând sănătatea acesteia și, în cazuri extreme, ucigând-o. Deci, dacă doriți să obțineți cele mai bune flori, este esențial să evitați aceste erori. Vrei să știi ce obiceiuri să rupi? Am adunat șapte greșeli de evitat atunci când creștem orhidee.
1. Cum trebuie să fie udată o orhidee ?
Când prietenii spun că pur și simplu nu pot face ca o orhidee să reziste, probabil că greșeala se rezumă la obiceiurile de udare. Orhideele sunt originare din regiunile tropicale și nu au nevoie de o cantitate enormă de apă pentru a se dezvolta. Udarea profundă și lăsarea acestuia să se scurgă prin recipient o dată pe săptămână este o practică bună.
Amintiți-vă, orhideele trebuie udate numai atunci când se simt complet uscate; puteți verifica întotdeauna acest lucru simțind centimetrul superior al amestecului de ghiveci. De obicei, puteți simți și diferența de greutate. Udati intotdeauna dimineata si niciodata seara pentru ca incurajeaza boala.
2. Lumină insuficientă
În timp ce orhideea ta se adaugă fără îndoială la decorul băii tale, dacă nu există ferestre acolo, nu va dura. Orhideele au nevoie de lumină puternică, indirectă pentru a se dezvolta – șase ore pe zi este cel mai bine. Așadar, un pervaz poate face o poziție ideală. Fiți avertizat că lumina directă a soarelui este un mare nu-nu pentru această plantă. De fapt, se poate arde de soare, ceea ce face ca frunzele să se îndoaie, să se îngălbenească și, în cele din urmă, să moară.
Dacă bănuiți că orhideea dvs. are nevoie de o sursă de lumină mai bună, încercați să o mutați treptat. O schimbare drastică a condițiilor de lumină îl poate trimite în stare de șoc. Lăsați-l să stea în noul mediu timp de câteva ore pe zi, crescându-l încet în câteva săptămâni. În acest fel, mișcarea se simte mai puțin intensă pe plantă.
3. Temperatura inconsecventă
Inutil să spun că orhideelor le place o temperatură caldă și constantă – una care reflectă mediul lor natural. Mama mea a încercat să-și mute orhideele afară la un moment dat, dar având în vedere clima rece englezească și scăderea bruscă a temperaturii de la interior la exterior, nu a fost o mișcare bună. Aceste plante sunt cel mai bine ținute la aproximativ 70-80 ° F în timpul zilei și apoi ușor mai răcoroase noaptea, la aproximativ 65 ° F sau mai mult.
Această schimbare de temperatură se potrivește cel mai bine cu mediul de acasă al orhideei și încurajează creșterea proaspătă, precum și noi înfloriri. Așadar, urmăriți termostatul de acasă și evaluați cât de potrivite sunt de fapt condițiile. Puteți muta oricând orhideea într-un loc mai răcoros noaptea, dacă este necesar – nu uitați să o aduceți în poziția obișnuită dimineața. Asigurați-vă că luați în considerare consistența temperaturii și atunci când vine vorba de plasarea orhideei. Dacă se află lângă o unitate AC sau un radiator, acest lucru ar putea fluctua condițiile.
4. Ghiveci neadecvat
În timp ce orhideele pot fi vândute în recipiente decorative – în special de sărbători – aceasta nu este cea mai bună casă pentru ea, indiferent cât de glorioasă pare la început. Rădăcinile de orhidee sunt expuse la lumină în mediul său natural; aceste plante cresc în cea mai mare parte pe copaci – nu este nevoie de sol – așa că nu este surprinzător faptul că strângerea rădăcinilor într-un recipient solid poate să nu fie bine. Deoarece aceste recipiente decorative nu au adesea găuri de drenaj, ele pot încuraja cu ușurință udarea excesivă și putrezirea rădăcinilor.
Orhideele sunt adesea vândute în recipiente transparente – chiar dacă într-unul decorativ. Deși poate să nu arate la fel de atractiv, cel mai bine este să vă păstrați orhideea la vedere cu acest recipient. Ajută lumina să ajungă la rădăcini, mimând mai bine mediul natural. În plus, încurajează circulația aerului și permite o fotosinteză mai ușoară prin rădăcini. De asemenea, puteți spune mai bine cât de uscată este o orhidee printr-un recipient transparent înainte de udare. Acestea conțin de obicei și găuri de drenaj, astfel încât apa poate curge liber.
5. Reducerea prea devreme sau prea tare
Aceasta nu este oficial o greșeală, dar tot merită menționată. Odată ce florile tale se ofilesc și au rămas cu tulpina goală, este prea tentant să apuci o pereche dintre cele mai bune foarfece și să le tai. Dar, înainte de a o face, știți că, în funcție de varietatea de orhidee, s-ar putea să nu fie ofilită.
Pentru a face acest lucru, pur și simplu lăsați vârful gol inițial pe loc și așteptați să vedeți dacă are loc o creștere proaspătă de la unul dintre noduri. Desigur, acest aspect nu va fi pe gustul tuturor – vechea tulpină trebuie să rămână pe loc. Unii pot prefera ca orhideea să își concentreze creșterea în altă parte. În acest caz, cel mai bine va fi tăierea vârfului verde chiar deasupra primului nod. Va reînflori în continuare câteva luni mai târziu, cu îngrijirea potrivită. Dacă tulpina se rumenește și moare după înflorire, este terminată și va trebui tăiată până la bază, indiferent.
O altă opțiune pentru acest tip de orhidee este să o tăiați după ce a terminat de înflorit la două noduri de la bază. Ar putea apoi să crească flori proaspete din același vârf în câteva luni. Poate fi necesar să așteptați puțin mai mult în acest caz – dar vârful ar părea mai ordonat și de o lungime mai adecvată. Rețineți totuși că o astfel de creștere depinde de sănătatea și puterea orhideei dvs. și nu va avea întotdeauna succes.
6. Îngrijire esențială pentru orhidee
Orhideele își pot depăși recipientele, la fel ca orice altă plantă. Când se întâmplă acest lucru, este important să vă faceți timp pentru a-l repota și a-i oferi spațiu adecvat. Dacă o orhidee este ținută în condiții înghesuite, creșterea ei și sănătatea generală vor fi suprimate. Circulația aerului în recipient va fi redusă, ceea ce înseamnă că putrezirea rădăcinilor va fi cu atât mai probabilă. În plus, deoarece mediul de ghiveci se descompune în timp, acesta nu va furniza nutrienții necesari orhideei tale. Puteți spune că orhideea dvs. și-a depășit casa atunci când rădăcinile sale inundă recipientul și sparg prin găurile de drenaj.
Nu uitați să oferiți orhideei tale întreținere regulată, pe lângă rempotare. De exemplu, curățați frunzele din când în când – acest lucru le face să arate mai atractive și le ajută să absoarbă mai bine aerul și umezeala din atmosferă. Verificați în mod regulat și frunzele pentru dăunători – în special partea inferioară. Acestea vor trebui rezolvate rapid pentru a evita o infestare. Asigurați-vă că vă puneți în carantină orhideea departe de alții dacă bănuiți că sunt dăunători.
7, Menținerea orhideei în direcție corectă: Rotire și ghidare pentru o creștere armonioasă
În cele din urmă, deși orhideea dvs. poate avea condițiile potrivite de lumină și temperatură, ea necesită totuși o atenție regulată, în special în ceea ce privește unghiul cu care se confruntă. Dacă vă lăsați orhideea în aceeași direcție în care crește, este posibil să observați că frunzele aproape par să iasă din recipient în timp ce ajunge la lumină. Acest lucru poate fi o pacoste pentru o orhidee cu mai multe frunze, deoarece se poate răsturna atunci când se usucă din cauza greutății frunzelor.
Pentru a preveni acest lucru, rotiți-vă orhideea în mod regulat pe măsură ce crește și încercați să păstrați frunzele centrate. Dacă replantați o orhidee, puteți direcționa mai bine frunzele în noua ei casă; altfel trebuie să-l antrenezi să crească drept. Amintiți-vă să folosiți un țeapă și cleme pentru a menține și orice vârfuri drepte. În caz contrar, acest lucru poate contribui la direcția greutății și poate face ca orhideea ta să ocupe și mai mult spațiu decât este necesar.
Articol recomandat: Cum să faci fotografii profesionale la focurile de artificii