Nu există nimic ca un bubuit puternic și un fulger strălucitor de lumină pentru a face o ocazie să se simtă cu adevărat specială. Revelionul, Halloween-ul și, bineînțeles, 4 iulie sunt toate sărbătorite cu artificii. Sunt totuși un subiect destul de dificil de fotografiat, așa că haideți să dezvăluim ceea ce trebuie să știți. Iată cum să faci fotografii profesionale la focurile de artificii.
Ce face o fotografie bună cu foc de artificii ?
Pentru toate blițul și exploziile din viața reală, artificiile sunt un subiect foto destul de plictisitor. Total izolate, arată ca ceva generat de computer. În schimb, cele mai bune fotografii cu artificii au altceva ce se întâmplă în imagine. Ar putea fi oameni în prim plan sau doar artificiile care izbucnesc peste un oraș, dar se întâmplă altceva.
Când pirotehnicienii lansează focuri de artificii, o fac pentru a obține cel mai bun spectacol. Aceasta înseamnă că artificiile sunt lansate individual sau în rafale mici una după alta. Este rar ca tot cerul să fie umplut dintr-o dată.
Acest lucru arată grozav în viața reală, dar într-o fotografie, un singur foc de artificii care se stinge pare anticlimatic. Majoritatea fotografiilor cu artificii sunt de fapt imagini cu expunere lungă care surprind toate artificiile care au izbucnit pe o perioadă de 10 secunde, 20 de secunde sau chiar mai lungă.
Lucrurile tehnice pentru fotografii reușite
Pentru a face o fotografie cu artificii, aveți două opțiuni: prima (și cea proastă) este să țineți camera foto și să încercați să cronometrați o fotografie, astfel încât să capturați artificiile pe măsură ce se sting. A doua (și bună soluție) este să vă setați camera pe un trepied și să folosiți un timp de expunere lung, astfel încât artificiile să izbucnească la un moment dat în timpul acestuia. Aceasta este metoda pe care o voi discuta.
Pentru cele mai bune fotografii, ajungeți devreme la locația focului de artificii, înainte ca soarele să se fi apus complet. Configurați-vă trepiedul și încadrați fotografia acolo unde credeți că vor fi artificiile. S-ar putea să fie nevoie să ajustați lucrurile mai târziu, dar ajungeți acolo devreme vă va permite să obțineți cea mai bună poziție și unghi.
Ce obiectiv folosiți depinde de cât de departe vă veți afla de afișaj. Un obiectiv cu zoom vă va oferi mult mai multă flexibilitate pentru a vă adapta la orice se întâmplă. În general, nu veți fi atât de departe încât să aveți nevoie de un teleobiectiv foarte lung. Ceva cu o distanță focală între 18 mm și 70 mm va funcționa în majoritatea situațiilor. Doar asigurați-vă că utilizați focalizarea manuală.
Diafragma este mai puțin importantă decât viteza obturatorului pentru fotografiile cu artificii. Trebuie să stați prea departe de afișaj pentru ca adâncimea câmpului să conteze. Setați diafragma la undeva între f/8 și f/16, în funcție de lumina ambientală. Dacă artificiile sunt aruncate peste un oraș, f/16 va funcționa mai bine. Dacă sunt în pădure, înclinați-vă spre f/8.
Focurile de artificii clipesc puternic și, din moment ce utilizați un trepied, ISO nu este o problemă prea mare. Setați-l la 100 și lăsați-l acolo. Vom ajusta expunerea folosind viteza obturatorului.
Nu există o singură viteză a obturatorului care să captureze artificiile. Indiferent dacă aveți obturatorul deschis timp de 10 secunde sau 30 de secunde, ceea ce contează este jumătate de secundă pentru care focul de artificii luminează foarte puternic.
Diferența este că, cu obturatorul deschis timp de 30 de secunde, veți captura cinci sau șase explozii de artificii, mai degrabă decât doar una sau două; de asemenea, veți acorda fundalului mai mult timp pentru expunere.
Începeți cu o viteză de expunere de aproximativ 10 secunde și faceți câteva fotografii de probă. Dacă fotografiile sunt supraexpuse, strângeți diafragma sau scurtați timpul de expunere la cinci secunde. Dacă sunt subexpuse, puteți deschide puțin diafragma sau puteți face expuneri de 20 de secunde. Singura modalitate de a afla ce va funcționa este încercarea și eroarea.
Alte sfaturi și trucuri
Fii pregătit să-ți reglezi viteza obturatorului și diafragma din mers. Pe măsură ce focul de artificii continuă, vor fi explozii mai mari și perioade mai liniștite. Viteza obturatorului care a oferit o expunere excelentă la început ar putea supraexpune crescendo.
Acordați atenție celorlalte elemente din imaginea dvs. Un prim plan puternic sau un fundal frumos va face o fotografie bună cu artificii și o va face grozavă.
Dacă aveți un cablu de eliberare sau declanșare de la distanță, puteți pune camera în modul Bulb. Atâta timp cât țineți apăsat butonul de eliberare, obturatorul camerei dvs. va rămâne deschis. Acest lucru vă oferă multă flexibilitate în ceea ce privește durata expunerilor.
Este foarte dificil să captezi focuri de artificii folosind telefonul. Cel mai bun lucru de făcut este să înregistrați un videoclip în loc de o fotografie sau să utilizați o aplicație precum Slow Shutter Cam pe iPhone sau o aplicație pentru cameră cu expunere lungă pe Android (telefoanele Samsung au acest lucru încorporat), precum și un trepied pentru smartphone.
Bucurați-vă de afișaj. Nu vă lăsați atât de implicați să faceți fotografii încât să pierdeți distracția de a auzi cum se declanșează și mirosind praf de pușcă.
Fotografiile cu artificii sunt puțin complicate dacă nu știi ce faci, dar odată ce ai camera pe trepied și folosești un timp de expunere lung, este greu să greșești.
Articol recomandat: Google Maps readuce pe piață noua versiune Android Auto
Sursa: howtogeek.com