Apple a anunțat noul iOS 14 în cadrul evenimentului oficial WWDC 2020, oferind și prima incursiune în cea mai recentă versiune a software-ului pentru iPhone.

Una dintre schimbările majore se referă la introducerea widget-urilor pe ecranul principal.

Acestea vin într-o varietate de dimensiuni, iar odată cu iOS 14 Apple permite adăugarea lor în ecranul Home, alături de aplicațiile favorite. Pentru a adăuga widget-uri, utilizatorii vor fi nevoiți să acceseze o galerie dedicată, acolo unde pot adăuga și personaliza diverse formate. De asemenea, Apple a adăugat și funcția „Smart Stack”, ce afișează aplicațiile relevante în funcție de momentul zilei.

Apple a anunțat, de asemenea, și un nou mod de vizualizare a bibliotecii de aplicații, ce permite gruparea acestora pe categorii sau organizarea pe liste, dar și „ascunderea” unor aplicații în ecranul principal.

O altă nouă funcționalitate este și adăugarea sistemului picture-in-picture pentru clipurile vizionate pe iOS. La fel cam ca la macOS, video-urile vor rula peste aplicații și pot fi ajustate ca dimensiune sau comprimate pentru a încăpea într-o anume zonă a ecranului sau pentru a rula în fundal.

Și Siri vine la pachet cu o nouă interfață: în loc ca asistentul digital să ocupe întreg ecranul atunci când este activat, prezența lui va fi semnalată doar printr-o suprapunere discretă în partea de jos a ecranului. Mai mult, asistentul virtual Siri a fost actualizat pentru a trimite și mesaje audio, nu doar mesaje text dictate de utilizator.

Apple a mai anunțat și o nouă aplicație Translate care va fi încorporată în iOS și care, similar lui Google Translate, le va permite utilizatorilor să traducă mesaje dintr-o limbă în alta cu mare ușurință, în engleză, mandarină, chineză, franceză, germană, spaniolă, italiană, japoneză, coreeană, araba, portugheză și rusă, toate suportate încă de la lansare.

iOS 14 va fi implementat începând din această toamnă, dar un preview va fi disponibil chiar de astăzi pentru membrii Apple Developer Program. Pentru toți utilizatorii, iOS va fi disponibil în beta începând din luna iulie.