Greva din educatie a continuat și astăzi, peste 20.000 de profesori și membri de sindicat organizând marți un nou mare miting de protest la București.
Mulți profesori din alte județe au ajuns în Capitală cu autobuzul. Protestatarii s-au întâlnit în jurul orei 11.00 în Piața Victoriei, în fața Guvernului, de unde au plecat în jurul orei 15.00. la Palatul Cotroceni.
„Nu cedăm, ghinion!”. Liderii sindicali au avut, tot astăzi, noi discuții cu premierul Nicolae Ciucă, la finalul cărora au anunțat că vor continua greva, deoarece Executivul refuză să le majoreze salariile. După ce manifestanții au ajuns la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis i-a primit pe liderii de sindicat pentru discuții, la cererea acestora.
La finalul discuțiilor, sindicatele au anunțat că Iohannis s-a oferit să intermedieze un acord cu guvernul: „Miercuri, greva continuă, iar oamenii vor decide ce să facă în continuare”.
Președintele și Guvernul României în negocieri pentru soluționarea grevei din educatie
Administrația Prezidențială a spus, într-un comunicat de presă, că președintele „și-a exprimat deplina disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea soluționării pretențiilor salariale și astfel. obținerea unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului de învățământ”.
Între timp au existat și discuții la guvern între cei trei lideri ai coaliției de guvernământ – Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor – cu privire la greva în învățământ și legea salarizării.
Guvernul a anunțat pe site că de la ora 12 vor avea loc consultări cu reprezentanții sindicatelor din învățământ. Liderul Federației Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat pentru Digi24 că sindicaliștii nu au primit nicio invitație la discuții. „Care negocieri?” întrebă liderul sindical.
„Colegii mei vor o creștere a veniturilor cu 25%, nu acceptă o astfel de opțiune (vouchere). Cu cât luarea deciziilor este amânată, cu atât acțiunile sunt mai radicale și așteptările vor crește”, a spus Marius Nistor.
Negocieri în curs între Guvernul României și sindicatele din învățământ pentru soluționarea conflictului salarial
Întrebat dacă vor merge la negocieri când vor primi invitația oficială, liderul de sindicat a răspuns: „Au ceva concret, ceva nou? Dacă continuăm discuția în aceeași direcție, din păcate… (…) Prim-ministrul știe ce întâlnire are, noi nu știm nimic (…) Și din câte am văzut, ei nu au înțeles nimic.”
Guvernul a anunțat că de la ora 12.00 Nicolae Ciucă se va întâlni cu liderii sindicali din învățământ la Palatul Victoria, iar de la ora 15.00 cu liderii Sanitas.
Reprezentanții sindicatelor din învățământ au purtat luni o serie de negocieri cu miniștrii Muncii și Educației, fără a avea o soluție la revendicările acestora. Aceștia i-au propus ministrului Muncii o nouă opțiune de creștere salarială până la finalul anului, prin care coeficientul de clasament 1 să fie înmulțit cu 3.000 de lei, care este salariul minim pe economie, și au spus că așteaptă „ un semnal de la Guvern”.
Totodată, liderii sindicali au subliniat că nu vor renunța la marșul de protest programat marți, din Piața Victoriei până la Palatul Cotroceni, și i-au cerut Președintelui României să aibă o întrevedere cu liderii celor trei federații sindicale. pentru a media acest conflict izbucnit între angajaţii din învăţământ şi Guvernul României.
Articol recomandat: Cinci anunțuri Microsoft Build despre care trebuie să știți