Uneori stai cu teama ca cineva poate sa intre in WhatsApp-ul tau fara permisiune si va spiona toate conversatiile pe care le-ai avut cu prietenii tai? Esti putin derutat? WhatsApp este rezultatul muncii omului și, ca atare, nu este perfect.

Asta inseamna ca ar putea avea puncte slabe sau defecte reale de securitate care ar putea oricarui atacator sa intercepteze conversatiile altor persoane.

Va vom prezenta cateva sfaturi despre cum sa nu fii spionat pe WhatsApp si va vom sugera cateva practici pe care le puteti implementa pentru a va face chatul mai putin vulnerabil. Nu este nimic deosebit de dificil si nici nu necesita cunostinte tehnice.

Cum să nu fii spionat pe Whatsapp

Din fericire, exista o modalitate foarte simpla de a verifica accesul neautorizat la WhatsApp Web. Accesand setarile WhatsApp de pe smartphone-ul dumneavoastra, puteti vizualiza lista completa de accesari realizate de aplicatie si hotarati sa le inchideti imediat.

Oprirea acestora, toate dispozitivele conectate la smartphone vor pierde autorizatia de a accesa WhatsApp Web si WhatsApp pentru Windows / macOS si va solicita o noua scanare a codului QR (operație pe care atacatorul nu o va putea face, deoarece nu mai are smartphone-ul).

Cum sa verifici pe Android daca esti spionat pe WhatsApp

Dacă utilizați un terminal Android, primul pas pe care trebuie să îl faceți este să accesați meniul de setari (pictograma roată pe ecranul principal sau în meniul aplicației cu link-uri către toate aplicațiile instalate pe smartphone) si sa verificati permisiunile aplicatiilor pentru a controla toate activitatile desfasurate pe dispozitiv.

Apoi selectați elementele Administratorilor de securitate și dispozitive și verificați dacă aplicațiile enumerate pe ecran sunt aplicații pe care nu le cunoașteți și care v-ar putea spiona. Dacă există nume de aplicații pe care nu le cunoașteți și doriți să aflati despre natura lor, efectuați o simplă căutare Google.

Dacă găsiți unele aplicații care au programe spion pentru aplicații cu permisiuni administrative, dezactivați-le imediat, eliminând bifa de pe pictograma sa și dezinstalându-le. Pentru a le dezinstala, accesați Setări > Aplicații Android, selectați-o din lista de aplicații instalate pe dispozitivul dvs. și faceți clic pe butonul Dezinstalare.

Cum sa verifici pe iOS daca esti spionat pe WhatsApp

iOS face instalarea aplicațiilor destul de simplă (cu excepția cazului în care telefonul a suferit jailbreak, caz în care sistemul este mai „deschis” și permite aplicații de instalare mult mai simple), dar asta nu înseamnă că nu este imun.

Pentru a căuta aplicații suspecte pe „smartphone-ul” dvs., deschideți meniul Setări (pictograma roată pe ecranul principal) și accesați General> Spațiu gratuit pentru iPhone. După câteva secunde de așteptare, va fi afișată o listă cu toate aplicațiile instalate pe dispozitiv: dacă observați vreun „suspect”, selectați-l și faceți clic pe butonul Ștergeți aplicația pentru al elimina.

Dacă utilizați o versiune iOS mai devreme de 11, puteți accesa același meniu accesând Setări> General> Spațiu dispozitiv și iCloud și dând clic pe Gestionare spațiu pentru câmpul Spațiu dispozitiv.

Un alt mode a nu fi spionat pe WhatsApp

Un alt mod de a nu fi spionat pe Whatsapp și de a găsi aplicații potențiale pe iPhone este să verifici lista de profiluri personalizate instalate pe sistemul tău. Profilele personalizate sunt utilizate pentru aplicații avansate, precum cele care folosesc VPN, pentru o mai mare libertate de acțiune în cadrul iOS.

Apoi accesați meniul Setări > General > Profil și dispozitiv de gestionare și verificați dacă sunt setate profiluri „suspecte” pe iPhone. Dacă nu găsiți meniul profilului personalizat, înseamnă că în prezent nu există aplicații instalate pe telefonul dvs..

Pentru a încheia, mai ales dacă aveți un jailbreak pentru iPhone, vă recomandăm să deschideți browserul (Safari) și să încercați să vă conectați la următoarele adrese: localhost: 8888 și localhost: 4444. Acestea sunt două adrese utilizate de unele aplicații pentru monitorizarea de la distanță a telefonului mobil telefoane, prin care aplicațiile își dezvăluie prezența și vă permit să ajustați setările.

O altă „tehnică secretă” care dezvăluie prezența unor aplicații este să deschideți apelatorul și să formați * 12345. Dacă după tastarea unuia dintre aceste coduri vă aflați în fața unui ecran de conectare sau a unui panou de control real, înseamnă că o lumină a aplicației este instalat pe iPhone.

Nu lăsați telefonul nesupravegheat: știm, este banal, dar în aceste trivia vă lipsește adesea atingerea. Cu toate acestea, este nevoie de două minute pentru a instala o aplicație spion sau pentru a permite accesul neautorizat la WhatsApp Web / Desktop cu un telefon.

Setați un cod PIN sigur: o altă propunere aparent banală, dar fundamentală. Dacă setați un PIN sigur pe smartphone (PIN, nu secvență, ceea ce este mult mai ușor de ghicit dintr-o singură privire), nu veți putea permite niciunui atacator să deblocheze dispozitivul să instaleze aplicații sau să acceseze WhatsApp Web / Desktop. Pentru a seta un cod PIN sigur pe Android, accesați Setări> Securitate> Blocare ecran> PIN; Pentru a face acest lucru pe iOS, accesați Setări> Atingeți ID și cod> Schimbare cod (sau Adăugare cod).