Programul federal de protecție a martorilor din Statele Unite, cunoscut și sub numele de programul de securitate a martorilor (WITSEC), este un sistem conceput pentru a proteja persoanele cu risc de pericol prin schimbarea întregii identități. Se concentrează asupra persoanelor care servesc ca martori într-un proces care au fost amenințate sau despre care se suspectează că sunt în pericol. Cum funcționează exact acest program și cum îi afectează pe cei implicați? Iată câteva informații despre WITSEC.

Provenienta

WITSEC a fost înființat în temeiul titlului V al Legii privind controlul criminalității organizate din 1970. Legea privind controlul complet al criminalității din 1984 a modificat-o ulterior. Apoi, la mijlocul anilor ’60, avocatul responsabil al Unității de informații și servicii speciale din departamentul de Criminalitate Organizată și Racketeering, Gerald Shur, a început să dezvolte programul până când a devenit oficial în 1970.

Dezvoltarea programului a fost probabil datorită creșterii considerabile a violenței mafiei în anii 1950 și ’60 și a lipsei de martori dispuși să depună mărturie împotriva infractorilor.

Majoritatea martorilor care intră în program primesc protecția Serviciului Marshals din Statele Unite la nivel federal. Unele state au propriile programe pentru persoanele care nu sunt acoperite la acest nivel. De exemplu, Biroul Federal al Închisorilor protejează prizonierii închiși. Din 1971, mareșalii americani au mutat peste 8.600 de martori și 9.900 de membri ai familiei.

Cum functioneaza

Trebuie să îndepliniți anumite cerințe de eligibilitate pentru a intra în WITSEC. În primul rând, martorul în cauză trebuie să ofere o mărturie de neprețuit pentru succesul urmăririi penale.

În al doilea rând, viața martorului sau a membrilor familiei lor trebuie să fie, de asemenea, expusă riscului. În al treilea rând, mărturia martorului trebuie să fie credibilă și oferită în cea mai mare măsură în instanță.

Există multiple riscuri și factori de luat în considerare atunci când se decide dacă cineva ar trebui sau nu să participe la WITSEC. În primul rând, amenințarea pentru martor trebuie să fie suficient de severă pentru a justifica costul și efortul tranziției.

De asemenea, guvernul trebuie să ia în considerare riscul pe care un martor îl poate prezenta noii comunități pe baza situației lor unice. În cele din urmă, trebuie luate în considerare cazierele judiciare, protecția alternativă, mărturiile individuale și rezultatele potențiale.

Vor avea loc mai multe interviuri între Serviciul Marshals, Departamentul de Justiție al SUA: Biroul operațiunilor de executare și martorul și membrii familiei lor. Dacă se decide că este în interesul tuturor ca martorul să intre în program, biroul procurorului general al SUA ia decizia finală.

Concluzie

În afară de procedurile standard, nu se știu prea multe despre viața ca membru WITSEC, întrucât scopul programului este protejarea identității celor implicați în acesta. Singurele interviuri care există în ceea ce privește procesul au venit, în general, după ce s-au aruncat coperțile martorilor. Cu toate acestea, unii foști membri au vorbit despre modul în care au trăit cu frică constantă, în ciuda tuturor protecțiilor oferite. Unele persoane au fost forțate să se mute de mai multe ori, în timp ce altele probabil nu au fost niciodată prinse, îndeplinind astfel obiectivul programului.

WITSEC nu este o cerință pe viață. Martorii pot alege să părăsească programul oricând doresc și pot fi chiar încurajați să facă acest lucru dacă amenințarea împotriva lor a fost neutralizată. Dar nimeni nu este obligat să părăsească programul atâta timp cât respectă toate regulile. Cu toate acestea, mulți oameni au ales să se întoarcă la vechile lor vieți odată ce s-au simțit suficient de în siguranță pentru a face acest lucru.