Articolul acesta va prezinta doua modalitati de eliminare bloatware-ul din Windows 10 si Windows 11. Inlaturarea bloatware-ului se face fie manual, fie automat cu un script de pe GitHub.

Citind acest articol veti afla cum sa eliminati bloatware-ul manual sau cu un script automat. Atunci cand eliminati aceste programe nesolicitate si ceva nu merge ne puteti apela. Echipa de specialisti IT de la DepanareCalculatoare.Net va poate oferi suport IT la domiciliul dvs. De asemenea, va ofera si solutii complete de mentenanta IT software si hardware pentru reteaua de calculatoare a companiei dvs.

Bloatware-ul in Windows 10 si Windows 11

Windows-ul are o problema de bloatware de mult timp. Bloatware constituie o denumire voalata pentru programe, servicii si aplicatii pe care nu le-ati solicitat niciodata si implicit nu aveti nevoie de ele. Insa, Windows-ul are in mod standard o multitudine de astfel de bloatware.

Situatia s-a imbunatatit in momentul lansarii Windows-ului 11, iar Microsoft a redus cantitatea de aplicatii nesolicitate. Insa, acestea constituie inca o situatie delicata. Astfel, exista programe instalate inca de la inceput precum Skype, 3DBuilder, Asphalt 8, Microsoft News, Feedback Hub etc. ce ocupa spatiu pe hard disk.

Inlaturarea bloatware-ului va ajuta sa recuperati spatiul de stocare de pe hdd si sa va sporiti viteza calculatorului. Atunci cand folositi un calculator low-end, daca detineti un calculator mai vechi sau atunci cand va place sa aveti un sistem de operare mai curat, acest articol va poate sustine sa solutionati aceasta situatie cu doar o comanda.

1. Stergeti bloatware-ul manual din Apps&Features

Felul clasic de a inlatura bloatware-ul necesita observarea acelor programe de care nu aveti nevoie si dezinstalarea lor pe rand. Intr-un anumit fel, aceasta modalitate inca e valida, doar sa gasiti programul respectiv afisat in Settings> Apps> Apps&Features. In acest loc, veti gasi un program bloatware. Pentru a-l inlatura faceti clic pe butonul Meniu cu trei puncte si selectati Uninstall. Confirmati si continuati procedura.

2. Inlaturati bloatware-ul utilizand un script de pe GitHub sau din alta parte

Metoda clasica prezentata anterior nu este valabila pentru programe ascunse, aplicatiile de sistem si procesele de fundal. Acestea sunt introduse de Microsoft in sistemul de operare astfel ca doar un script automat poate rezolva problema. Scriptul Windows10Debloater al dezvoltatorului Sycnex se poate rula atat pe Windows 10, cat si pe Windows 11. Acest script poate, cu un singur clic, sa dezinstaleze tot bloatware-ul sau un subset de bloatware.

Atentionari si precautii despre scripturi de acest fel

Inainte de rula scriptul, trebuie sa stiti riscurile normale la utilizarea scripturilor din GitHub sau din alta parte. Acest tip de script solicita privilegii ridicate. Scriptul Windows10Debloater doreste permisiuni administrative. In cazul in care scriptul este scris slab sau prost, poate avea efecte nedorite asupra sistemului dvs.

La momentul scrierii acestui articol, nu sunt disponibile rapoarte legate de acest script cum ca ar fi defectuos sau ar avea efecte negative. Scriptul are aproape 4 ani vechime. Astfel, este bine sa fiti precaut inainte de a rula un script. Informati-va despre scripturi inainte de a le executa pe calculator pentru a sti daca realizeaza procesele carora le face reclama. Atunci cand vedeti actiuni stranii sau suspecte, precum modificare setarilor de confidentialitate si de securitate ori adaugarea de noi utilizatori, anulati rularea acelui script.

Etape pentru inlaturarea bloatware-ului folosind scriptul Windows10Debloater

Intai, intrati in meniul Start, cautati “Windows PowerShell”, faceti clic dreapta pe acesta si selectati “Run as administrator”.

In fereastra PowerShell, introduceti comanda urmatoare si apasati Enter. Aceasta va downloada fisierele din depozitul GitHub si va realiza un punct de restaurare a Windows-ului, numai pentru situatia cand ceva nu functioneaza bine.

iwr -usebhttps://git.io/debloat|iex

Tastarea acestei comenzi va rula un program nou, in care veti observa optiuni pentru dezactivarea Cortana, One Drive si altele.

Aici faceti clic pe butonul “Customize Blocklist” si alegeti bloatware-ul pe care vreti sa il stergeti. Salvati fisierul, apoi faceti clic pe butonul “Remove Bloatware with Custom Blocklist”.

Scriptul se va executa si va sterge programele alese de dvs. Dupa ce a-ti terminat, restartati calculatorul si veti rula putin mai slab si, speram, ceva mai eficient.

Concluzie si suport IT

Daca intampinati dificultati in urma aplicarii scriptului si Windows-ul nu mai ruleaza, ne puteti contacta pentru a va realiza un serviciu de instalare Windows 10 sau instalare Windows 11. Totodata, va oferim si servicii profesionale si complete de depanare calculatoare prin site-ul DepanareCalculatoare.Net.