Există multe opțiuni diferite de găzduire de site-uri web, cu o mare varietate de prețuri și funcționalități. Știind de ce aveți nevoie, ce tipuri de găzduire de site-uri web sunt disponibile și ce să întrebați la o eventuală gazdă web vă va ajuta să găsiți un furnizor de găzduire web care să se potrivească companiei dumneavoastră.
Cele șase considerente principale pentru alegerea unei opțiuni de găzduire a unui site web sunt viteza, securitatea, asistența, scalabilitatea, prețul și tipul de mediu de găzduire.
Viteza
Utilizatorii se așteaptă ca site-ul dvs. să se încarce în 2 secunde. Dacă durează mai mult, este foarte probabil ca aceștia să plece. Google folosește, de asemenea, viteza paginii ca factor de clasificare, astfel încât performanța lentă a site-ului vă poate afecta clasamentul de căutare, precum și îndepărta clienții. Deși viteza site-ului web este afectată de mai mulți factori diferiți, a avea un furnizor de găzduire web cu un server rapid și cu suficientă memorie și putere de procesare pentru a se adapta la viteza fulgerătoare a paginilor este crucial pentru orice afacere.
Securitate
Păstrarea securității site-ului dvs. web ar trebui să fie de cea mai mare importanță pentru compania dvs. de găzduire web. Serverele de găzduire a site-urilor web ar trebui să fie echipate cu firewall-uri puternice și ar trebui să fie monitorizate în mod constant de către compania de găzduire pentru activități neobișnuite sau intruziuni neautorizate. De asemenea, compania de găzduire web ar trebui să suporte certificatele SSL (Secure Socket Layer) – un nivel suplimentar de securitate care criptează informațiile care circulă între serverul dvs. și browserul utilizatorului. SSL devine o practică standard pentru toate site-urile web și este o necesitate dacă vindeți produse sau acceptați plăți pe site-ul dumneavoastră.
Suport
Compania dumneavoastră are cunoștințele tehnologice, resursele interne și forța de muncă necesare pentru a gestiona un server de site web sau preferați să apelați la o companie de găzduire web care se poate ocupa de toate acestea în locul dumneavoastră? Dacă doriți ca gazda dvs. să vă ofere asistență, asigurați-vă că aceasta oferă monitorizare și asistență 24/7 și că este ușor de accesat în cazul unei întreruperi sau al unei alte probleme.
Scalabilitate
Aruncați o privire la traficul și conținutul actual al site-ului dvs. web. Vă așteptați să aveți nevoie de mult mai multe resurse în timp, ca urmare a unui trafic mai mare de vizitatori sau a unui conținut suplimentar, cum ar fi galerii foto sau video? Dacă da, este mai bine să găsiți un furnizor de servicii de găzduire web care să se adapteze la această expansiune decât unul pe care îl veți depăși în curând.
Preț
Găzduirea unui site web poate costa de la câțiva dolari pe lună până la mii de dolari pe lună, sau poate fi chiar “gratuită”. Ca în orice situație, primești ceea ce plătești. Găzduirea “gratuită” este de obicei oferită în schimbul difuzării de către compania de găzduire a unor reclame pe site-ul dvs. sau ca supliment la un pachet de servicii mai mare. O ofertă de găzduire web ieftină înseamnă probabil că veți avea o flexibilitate și un acces limitat la resurse, ceea ce ar putea duce la probleme de performanță. Asigurați-vă că vă cunoașteți cerințele de găzduire web, astfel încât să nu vă alegeți cu o “afacere excelentă” care nu se potrivește nevoilor dumneavoastră de găzduire web.
Mediul de găzduire web
Găzduirea partajată este de obicei cea mai ieftină opțiune, deși există compromisuri semnificative pentru economiile de costuri. În cazul găzduirii partajate, site-ul dvs. este găzduit pe un server împreună cu alte site-uri web. Împărțiți spațiul și resursele cu celelalte site-uri web de pe server, astfel încât, dacă un alt site web de pe serverul dvs. înregistrează o creștere mare a traficului de vizitatori, performanța site-ului dvs. ar putea avea de suferit ca urmare – paginile s-ar putea încărca mai greu sau site-ul ar putea deveni inaccesibil în întregime, oferind potențialilor vizitatori un mesaj de eroare atunci când încearcă să îl acceseze. În plus, găzduirea partajată poate prezenta riscuri de securitate.
Următorul nivel în materie de găzduire web este găzduirea pe serverul privat virtual (VPS), care este un server dedicat simulat care rulează împreună cu alte site-uri VPS pe un singur server. Un site VPS are propria porțiune dedicată a unui server, astfel încât performanța fiecărui site nu este afectată de modificările de trafic de pe celelalte și există mai puține riscuri de securitate, deoarece fiecare site este blocat față de celelalte. Pe lângă mai multe resurse, găzduirea VPS vă oferă, de asemenea, mai mult control asupra mediului de găzduire.s
Cu un server dedicat pentru găzduirea de site-uri web, aveți un singur server pe care rulează doar site-ul dvs. web – tot spațiul de stocare și puterea sunt disponibile doar pentru site-ul dvs. web, iar dvs. puteți controla modul în care este utilizat serverul. O companie cu un personal IT puternic poate alege să aibă propriul server dedicat la fața locului. În aceste cazuri, compania este singura responsabilă de gestionarea serverului, inclusiv de rezolvarea problemelor și întreruperilor și de instalarea și menținerea firewall-urilor, a actualizărilor și a altor măsuri de securitate.
Cealaltă opțiune de găzduire dedicată este găzduirea dedicată gestionată, în care compania care deține site-ul web închiriază un server dedicat complet de la un furnizor de găzduire web care se ocupă de toată întreținerea și securitatea serverului.
Serverele de găzduire în cloud rulează pe un cloud public gigant, cum ar fi Amazon Web Services (AWS) sau Microsoft Azure, care combină puterea de calcul a sute de servere fizice. Deoarece găzduirea în cloud nu este limitată la un singur server, puteți să vă extindeți fără probleme prin adăugarea de spațiu suplimentar, fără a fi nevoie să schimbați furnizorii de găzduire sau să reconfigurați, și plătiți doar pentru resursele pe care le utilizați. De asemenea, găzduirea în cloud maximizează timpul de funcționare a site-ului dvs. web, deoarece nu trebuie să vă faceți niciodată griji că un singur server va cădea. Dacă un server din cloud suferă o pană, celelalte preiau ștafeta, astfel încât nu există nicio întrerupere a serviciului.