Există ceva ce nu poate face bicarbonat de sodiu ?
Fierberea legumelor este una dintre cele mai rapide și mai simple moduri de a prepara o masă sănătoasă. Dacă este făcut corect, îți păstrează legumele crocante și le ajută să-și păstreze majoritatea nutrienților valoroși. În plus, nu obțineți grăsimi sau zahăr adăugate din pâine, glazură sau alte marinate. Cu legume proaspete și coapte de primăvară, această metodă simplă, cu bicarbonat de sodiu, este una dintre cele mai bune modalități de a vă bucura cu adevărat de aroma completă a legumelor.
Singurul dezavantaj? Când mergi să fierbi acele legume la cină, poate fi atât de ușor să le gătești. Și apoi acele legume sărace le transformă de la un verde superb și vibrant la o culoare neapetisantă, gri sau maronie. Din fericire, există un truc ușor pentru a încetini procesul de decolorare, astfel încât legumele să rămână verzi și crocante atunci când le fierbi. Mai bine, totul se rezumă la un singur agent de curățare a casei de lucru pe care probabil îl aveți deja în cămară.
Cum să păstrezi legumele proaspete
Trucul pentru a-ți păstra legumele colorate în timp ce le fierbi este să adaugi bicarbonat de sodiu în oala cu apă. Adăugarea acestuia va transforma apa simplă în apă alcalină (sau bazică), spre deosebire de cea acidă. Dar cum și de ce se întâmplă asta? Pentru a înțelege de ce alcalinitatea bicarbonatului de sodiu menține legumele strălucitoare, este important să înțelegem mai întâi cum funcționează clorofila în legume.
Cum afectează bicarbonatul de sodiu clorofila
Mai simplu spus, clorofila este elementul care face legumele atât de verzi. Și când se află într-un mediu acid, hidrogenul înlocuiește magneziul din miezul clorofilei. În cele din urmă, când magneziul este îndepărtat din clorofilă, clorofila devine plictisitoare și legumele devin cenușii.
Deoarece bicarbonatul de sodiu scade aciditatea apei de gătit, încetinește și procesul de atenuare a clorofilei, menținând astfel legumele mai verzi pentru mai mult timp.
Lucruri de reținut atunci când utilizați hack-ul de bicarbonat de sodiu
Când încercați hack-ul de bicarbonat de sodiu în propria bucătărie, folosirea cantității adecvate este esențială. Asigurați-vă că folosiți doar un vârf – mai puțin de 1/8 de linguriță – pentru o oală plină cu apă. Dacă folosiți mai mult decât atât, riscați să conferiți legumelor o aromă amară.
În plus, folosiți acest hack numai pentru legume verzi, cum ar fi anghinare, sparanghel, broccoli, varză de Bruxelles, varză, fasole verde, varză, salată verde, mazăre sau spanac. Aceste legume au cel mai mare conținut de clorofilă și, prin urmare, cel mai mare potențial de rumenire în timp ce fierb și rămân verzi cu bicarbonat de sodiu.
Și, în sfârșit, pentru că bicarbonatul de sodiu conține sodiu, dacă urmezi o dietă cu conținut scăzut de sodiu, s-ar putea să nu fie soluția potrivită pentru tine. Deși cantitatea de sare este minimă, aceasta poate avea totuși impact dacă sunteți la un regim foarte strict de alimentație.
Articol recomandat: Cum să vă folosiți eficient de newsletter pentru a captiva și fideliza cititorii