Când vine vorba de spălarea pe dinti, este a doua natură pentru majoritatea. Udați capul periei, stoarceți pasta de dinti și începeți să vă periați. Și, deși toți ținem pasul cu această rutină de două ori pe zi, știați că există greșeli adesea făcute în timpul procesului – greșeli pe care nici cele mai bune periuțe de dinti electrice nu le pot remedia?
Faceți oricare dintre aceste erori și sănătatea dentară va fi afectată. S-ar putea să nu vă curățați dinții atât de amănunțit pe cât este necesar sau poate că faceți mai mult rău decât bine gingiilor. În ambele cazuri, există modificări pe care le puteți face pentru a îmbunătăți lucrurile. Iată 7 greșeli de evitat atunci când te speli pe dinti.
1. Periaj prea tare
Prima și cea mai evidentă greșeală de evitat este spălatul prea puternic pe dinti. Acest lucru se face cu ușurință atunci când vrem să ne curățăm bine dinții, cu speranța de a-i albi în acest proces. Cu toate acestea, trebuie să evitați acest obicei, deoarece va uza smalțul și va deteriora linia gingiilor. De fapt, poate provoca chiar retragerea liniei gingivale, încurajând bolile gingiilor și creșterea sensibilității.
În plus, periajul dinților prea tare va deteriora și deforma capul periuței de dinti, ceea ce înseamnă că va trebui să îl înlocuiți mai des și să cheltuiți mai mult pentru îngrijirea dentară pe termen lung.
Cele mai multe periuțe de dinți electrice din zilele noastre au un fel de senzor de presiune pentru a indica când periați prea tare. O lumină poate străluci de la periuța de dinti și poate chiar varia tempo-ul vibrației pentru a indica o presiune prea mare. Aceasta este o caracteristică utilă de avut dacă cumpărați o nouă periuță de dinți electrică, atât pentru adulți, cât și pentru copii.
Dacă periuța ta de dinți nu are un senzor, mai există modalități prin care poți spune că te periezi prea tare. Cel mai evident indicator este un cap de perie plat cu peri uzați. În timp ce uzura este inevitabilă, forma de bază a capului periei nu ar trebui să varieze atât de mult. Dacă dinții tăi se simt prea sensibili sau gingiile sângerează după periaj, acesta este un alt semn. Treceți la un cap de perie cu peri moi dacă bănuiți că perii grosieri contribuie la problemă.
2. Nu vă periați suficient de mult
Suntem mereu grăbiți, mai ales la prima oră dimineața, și de aceea mulți dintre noi nu acordăm suficient timp dinților noștri. ADA recomandă să petrecem 2 minute periându-ne pe dinți de două ori pe zi. Pentru a ne ajuta să ținem cont, unele periuțe de dinți electrice au temporizatoare care vă amintesc să treceți la următoarea porțiune a gurii. Tind să existe patru sesiuni cronometrate de 30 de secunde, cu o pauză în tempo între fiecare pentru a ne spune să trecem la următorul cadran. Periuta de dinti se taie apoi dupa 2 minute pentru a indica timpul expirat.
Chiar dacă mulți dintre noi avem această îndrumare, problema este că mulți dintre noi o ignorăm. Avem o perie rapidă în jurul gurii și apoi presupunem că este suficient. Dar, orice mai puțin de 2 minute nu este timp suficient pentru a oferi o curățare temeinică. Probabil că veți pierde zone cheie ale gurii, ceea ce duce la următoarea noastră greșeală.
3. Nerealizarea acoperirii complete
Chiar dacă petreceți cele două minute întregi periându-vă pe dinți, trebuie să vă asigurați că le spălați corect. Asta înseamnă să oferi fiecărui dinte o curățare uniformă și consistentă, atât în față, cât și în spate și deasupra. În plus, trebuie să vă asigurați că metoda dvs. de perie este corectă. Dacă aveți o periuță de dinți electrică, nu trebuie să frecați, cel mai bine este să vă parcurgeți treptat de la dinte la dinte, mișcându-vă încet, dar eficient.
Cei mai mulți dintre noi suntem obișnuiți să periem viguros din zilele noastre cu o periuță de dinți manuală, așa că acesta poate fi un obicei dificil de spart. Dar, dacă frecați cu o periuță de dinți electrică, aceasta nu va obține o curățare mai eficientă. Dacă vă gândiți bine, pe măsură ce capul periei electrice oscilează și vibrează, curăța eficient în mod automat și vă puteți concentra mai bine direcția pe măsură ce vă mișcați încet. Puteți să vă asigurați că obțineți o acoperire uniformă făcând acest lucru, precum și să urmăriți mai bine presiunea.
4. Folosind un cap vechi de periuță de dinți
Indiferent dacă utilizați o periuță de dinți manuală sau electrică, capul/periuța va trebui schimbată ocazional. În caz contrar, se va uza treptat, se va destrăma și își va pierde eficacitatea. Nu numai că poate adăposti bacterii în timp, așa că ar trebui înlocuit atunci când este necesar. ADA recomandă înlocuirea capului de perie la fiecare trei până la patru luni pentru îndrumare, deși ar putea fi necesar mai des dacă prezintă semne vizibile de deteriorare.
Pentru a evita dezvoltarea bacteriilor, asigurați-vă că periuța de dinți este depozitată corect între utilizări. Aceasta înseamnă să vă asigurați că capul periei este descoperit și lăsat să se usuce complet la aer. Nu depozitați periuța de dinți într-un sertar sau dulap și evitați să folosiți capace pentru capul periilor.
5. Uitând să folosiți ata dentară
Deși unii ar putea să nu vrea să se gândească la asta, folosirea aței dentare este o parte importantă a rutinei tale dentare. Îndepărtează orice placă și alimente reziduale la care periuța de dinți nu poate ajunge. Este esențial deoarece această placă poate duce altfel la boli ale gingiilor, carii și chiar carii dentare.
Dacă nu sunteți un fan al aței dentare tradiționale, puteți opta să utilizați în schimb un ață dentară de apă. Acestea îndepărtează placa dintre dinți folosind jeturi concentrate de apă. Vă recomandăm periuța de dinți electrică sonică Waterpik Complete Care 9.0. Aceasta combină o periuță de dinți electrică cu o ață dentară pentru a economisi spațiu. Rețineți că acesta poate fi un proces dezordonat, mai ales pe măsură ce vă obișnuiți.
6. Nu curățați periuța de dinti
Clătirea periuței de dinți după fiecare utilizare nu este suficientă pentru a o curăța temeinic. Ar trebui să îndepărtați întotdeauna excesul de apă din peri înainte de a usca mânerul și de a-l depozita în poziție verticală. Scoateți capul dacă folosiți și o periuță de dinți electrică; aceasta previne uscarea reziduală a pastei de dinți între părți.
Ar trebui să vă dezinfectați periuța de dinti în mod regulat pentru a ucide orice bacterie. Puteți face acest lucru prin scufundarea capului în apă de gură antibacteriană sau într-o soluție de ½ cană de apă cu două linguri de oțet alb distilat și o linguriță de bicarbonat de sodiu. Lăsați-l timp de 15 minute în apa de gură sau 30 de minute în soluția de oțet.
Încearcă să încorporezi acest lucru în rutina ta obișnuită de curățare, igienizându-ți periuța de dinti o dată pe săptămână. Pentru instrucțiuni complete pas cu pas, vedeți cum să curățați o periuță de dinți.
7. Nu folosiți una dintre cele mai bune periuțe de dinți
În cele din urmă, s-ar putea să faci o mare greșeală în ceea ce folosești pentru a te spăla pe dinti în primul rând. Folosind una dintre cele mai bune periuțe de dinți electrice, aveți cea mai bună șansă pentru o curățare amănunțită și eficientă la fiecare utilizare, atâta timp cât urmați îndrumările de mai sus în acest proces.
Am găsit o periuță de dinti electrică pentru fiecare circumstanță, indiferent dacă aveți nevoie de o opțiune cu un raport calitate-preț sau una care îi va încuraja pe copii să se spele corect. Așa că aruncați o privire la lista noastră și decideți dacă aveți nevoie de un upgrade.
Articol recomandat: Kitul PS5 personalizabil pentru jucătorii cu dizabilități