Știați că, culorile simbolice galbene ale autobuzului școlar au o poveste interesantă? Da, există un motiv concret pentru care autobuzele sunt galbene.

Când autobuzele galbene au devenit populare

In 1939, America de Nord a venit cu ideea crearii a “National School Bus Chrome”. Ideea era ca trebuie stabilita o culoare care sa atraga atentia si sa fie cea mai vizibila si usor de detectat in viziunea periferica. School Bus Yellow, termenul scurtat folosit pentru a descrie culoarea autobuzelor școlare, este culoarea selectă creată în Statele Unite.

Tot în 1939, un profesor numit Dr. Frank W. Cyr, de la Universitatea Columbia din New York, a venit cu standardele pentru autobuzele școlare. El a ajutat la determinarea cât de mari ar trebui să fie, ce culoare ar fi, printre alți factori de siguranță. Această decizie a venit la o conferință, în care au fost stabilite 44 de standarde totale despre cum ar arăta autobuzele școlare.

Nu numai culoarea galbena a facut autobuzele extrem de vizibile, dar a facut astfel incat scrisul negru care arata numele scolii si numarul autobuzuli sa fie usor de citit chiar si in semi-intuneric.

Copiii trebuie să poată vedea că urcă în autobuzul potrivit. Institutul Național de Standarde și Tehnologie a făcut ca autobuzul școlar să devină o culoare standard federală, sub nr. 595a, culoarea 13432.

Ochii tai si culoarea galben

Știința arată că, conurile receptorului din ochiul uman vă permit să vedeți anumite culori mai bune decât altele, iar unele mai bune în timpul zilei și altele mai bune noaptea. În timpul zilei, verde este cel mai ușor de văzut, urmat de galben. Aceste culori sunt și cele mai ușor de văzut la distanță. Când este întunecat, galbenul este cea mai ușoară culoare, indiferent cât de departe este un obiect galben.

Ce zici de autobuzele școlare din alte țări?

Multe locuri din întreaga lume au urmat exemplul cu Statele Unite, văzând galbenul ca o culoare sigură și vizibilă pentru autobuzele școlare. Japonia, India, Malaezia, Vietnam, Rusia, Cuba și recent Kenya folosesc toate autobuzele galbene pentru a transporta copiii de la școală. Culorile galbene ale celorlalte autobuze pot să nu fie întotdeauna galbenul școlii standard, dar totuși ies în evidență. Cu toate acestea, autobuzele școlare din Germania nu a adoptat aceeasi idee si maioritatea autobuzelor scolare seamana mai mult cu autobuzele de transport in comun, iar aceastea nu sunt galbene.