Nu toti judecatorii din intreaga lume poarta haine negre, dar aceasta este culoarea aduptata de catre Statele Unite, dar si de catre Romania. Negru, rosu sau oricare dintre culori – de ce judecatorii poarta aceste haine si care este semnificatia culorilor lor?

Care este istoria hainei judiciare?

Judecătorii din Anglia au început să poarte haine în anii 1300. Potrivit aceleiași surse, acei judecători și-au schimbat hainele in functie de anotimp, oarecum, purtând verde iarna și violet vara. De asemenea, aveau haine stacojiu* ( este o culoare roșie ca a stacojului sau a homarului fiert), pe care să le poarte cu ocazii speciale, ceea ce înseamnă că un judecător britanic trebuia să dețină cel puțin trei haine, cate una din fiecare culoare.

Hainele negre au devenit obligatorii în anii 1600 și sunt alegerea modernă din Statele Unite. În ceea ce privește Europa, unii spun că hainele negre au căpătat popularitate după moartea reginei Maria a II-a.

De ce negru?

Culoarea negru are propriile sale semnificații, ceea ce poate avea ceva de-a face cu alegerea hainelor purtate de judecători. Este o culoare puternică, iar judecătorii au foarte multă putere atunci când vine vorba de a determina viitorul persoanelor care se confruntă cu ei.

Negrul este calmant și împământat, ceea ce ar putea ajuta să nu inrautateasca lucrurile în sala de judecată (cel puțin într-o oarecare măsură). De asemenea, este o culoare sofisticată și funcționează bine pentru poziția eroica a unui judecător.

Menținerea tradiției în viață

Judecătorii care au ales să poarte haine (atunci când este o opțiune) le poartă, deoarece le reamintește demnitatea pe care o deține poziția lor. Aspectul tradițional al robei negre din sala de judecată este unul decorativ, iar majoritatea judecătorilor le place să se lipească de acea formă de gust și etichetă.

Te-ai simți diferit în fața unui judecător dacă ar fi în haine de stradă? Un aspect mai casual ar îndepărta cu siguranță o parte din puterea pe care un judecător care o are asupra camerei. Roba neagră îi face să iasă în evidență, le dă un aspect de autoritate și este o uniformă cu care oamenii s-au obișnuit.