PES 2020 sau mai nou eFootball PES 2020, este cu siguranță cea mai bună serie de PES ”ever” în toată istoria acestui joc prin această versiune DEMO. Libertatea cu care poți controla tot jocul de pe teren poate fi cu greu descrisă în cuvinte și cu atât mai greu de înțeles pentru cei obișnuiți cu seria FIFA.
Sigur, nu avem încă o versiune de FIFA 20 ca să putem compara actualul sau viitorul gameplay din joc, însă cel puțin în acest moment, diferența este colosală în ceea ce privește gameplayul și realismul cu care poate fi redat un joc de fotbal în format digital.
Cei care nu au decât câteva ”meciuri în picioare” în PES 2019, vor spune probabil că diferența între versiunea precedentă și actuala versiune, nu este așa mare și au foarte mare dreptate. Diferența este enormă în ceea ce privește gameplayul, iar mai jos o să vă explic și de ce.
Rețineți că acest articol este compus din părerile personale ale mele dar și a altor jucători experimentați de PES din întreaga lume, iar tu cititorule, tu care citești acest articol, ai libertatea și puterea de a alege dacă acest articol îți va influența viziunea despre seria Pro Evolution Soccer sau mai bine spus, viziunea despre cele 2 serii concurente, PES și FIFA.
Trebuie spus încă de la bun început că PES 2020 sau seria PES în general, este dedicată profesioniștilor în materie de jocuri și de fotbal. De ce? Pentru că spre deosebire de FIFA, care a fost în toată istoria seriei, un gen de joc tip arcade, PES s-a vrut încă de la prima serie a fi un simulator. Care este diferența între un simulator și un arcade?
Păi hadeți să vedem! Un simulator încearcă să redea pe cât posibil, experiența din viața reală a unui sport pe când un joc de tipul arcade, este gândit și proiectat pentru fanii de toate vârstele, încercând pe cât posibil să fie cât mai simplu de înțeles, jucabil și distractiv pentru cei care îl joacă. În altă ordine de idei, seriile FIFA sunt jucate de către jucători de toate vârstele, pentru faptul că este ușor și distractiv, pe când seriile PES sunt jucate de jucători experimentați, majoritatea trecuți cu bine de 20 de ani și care își doresc o experiență cât mai reală și apropiată de fotbal.
CE ESTE DIFERIT ÎN PES 2020?
Cum am spus și la început, diferențele sunt extraordinar de mari, doar dacă cunoști acest joc și ai jucat constant edițiile precedente. Poate ți se va părea destul de enervant la început, pentru că pasele se vor duce probabil total aiurea, dar asta pentru că odată cu această serie de PES, pot spune că în sfârșit tu controlezi mingea sau mai bine spus tot jocul. Cu un nivel de asistență pe level 1, este destul de ok pentru cei care vor să aibă parte de realism în joc, pasele sau șuturile manual, fiind pentru profesioniști.
Pasele se duc exact cum le dai, adică dacă apeși ca idiotul într-o parte fără să direcționezi exact locul unde vrei să se ducă mingea, pasa respectivă se va duce total aiurea, adică la adversar sau în afara terenului sau chiar în propria poartă. La fel se întâmplă și dacă apeși prea tare sau prea încet, mingea ori o va intercepta rapid adversarul, ori va sări ca din stâncă din tine, mai ales dacă nu știi să te poziționezi sau să faci o preluare.
Ce mă cam supără în acest demo sau poate nu sunt eu obișnuit, e că spre deosebire de PES 2018 sau PES 2019 unde online, controlam tot jocul și făceam o posesie de minim 60-70 % în aproape fiecare joc, în PES 2020 DEMO, este destul de dificl să atingi aceste cifre de posesie și asta pentru că depind foarte mulți factori. În primul rând, cum am spus și mai sus, trebuie să fii foarte atent cu pasele, unde le dai, puterea cu care lovești mingea, să te poziționezi bine, să știi dinainte ce să faci cu mingea, cum să o preiei, etc. Dar în afara de asta, oricâte tactici aș adopta, jucătorii parcă stau prea departe unul de altul, chiar dacă optez pentru un joc în pase scurte și posesie, activând în același timp și opțiunea ”tiki-taka”.
Chiar și în aceste condiții, jucătorii mi se par foarte departe unul de altul și este extrem de dificil să legi câteva pase rapide între coechipierii tăi ca să desfaci puțin jocul și să creezi o superioritate numerică. Va trebui așadar să stăpânești foarte bine mingea, să știi exact ce să faci cu ea dinainte să faci o preluare, iar în cazul în care coechipierul tău e prea departe pentru a pasa, va trebui să știi să stăpânești foarte bine mingea și aici intervine noul control sau dribling de finețe pe care japonezii l-au introdus în această serie.
Este vorba de R2 sau R1, depinde cum vă configurați controalele, cu care acompaniat de LS sau RS, poți face minuni, însă este foarte complicat, depinde foarte mult de poziția care o are adversarul, viteza pe care o ai, momentul și direcția în care decizi să te duci, schema pe care o alegi să o faci, etc. Este normal ca în PES, atunci când vrei să faci un dribling, să fie foarte greu, pentru că asemeni fotbalului profesionist din realitate, nu poți dribla atât de ușor precum o faci în curtea școlii.
Acest noul control pentru dribling împreună cu noul sistem de pase, fac din această serie de PES, un joc incredibil de real dar și dificil în același timp.
Am observat și foarte multe comenzi noi pentru lupta corp la corp, acum cam orice duel sau intercepție a mingii fiind influențat de o mulțime de factori și comenzi.
Sistemul defensiv nu mi se pare atât de greoi, trebuie doar să știi cum să îți poziționezi jucătorii, când să faci presing, când să ataci mingea, etc. Contează aici însă din nou foarte mult acel contact între jucători și multitudinea de factori și comenzi prin care poți pierde sau câștiga un balon, dar cu mult antrenament ajungi să stăpânești sistemul defensiv.
Portarii mi se par incredibili de reali și nu este nevoie să repet că pentru fiecare fază în parte, există o mulțime de comenzi prin care poți para și cele mai dificile mingi. Totuși, portarii parcă iau prea ușor gol la mingile ușor plasate, deși culmea, cele plasate, dar în forță, le cam prinde toate. O explicație logică nu prea găsesc sau cel puțin încă nu am reușit eu să ghicesc comenzile potrivite pentru aceste situații sau poate că în versiunea finală, lucrurile vor sta cu totul altfel, vom vedea.
La șuturi, recomand foarte mult șuturile manuale în foarte multe situații, adică L2 pe Playstation și mi se par destul de îmbunătățite față de PES 2019. Trebuie să remarc însă pasele la întâlnire, mai ales cele pe sus, care sunt magice la fel ca și loviturile libere.
Arbitrajul mi se pare totuși puțin cam exagerat, arbitrul fluierând aproape la orice, indiferent de metoda prin care decizi să deposedezi, însă cu siguranță acest aspect va fi modificat în versiunea FULL a jocului. Mi-ar plăcea însă să văd arbitrii real în joc, nu doar chinezi, arbitrii de diferite niveluri, care pot influența un joc, lăsând jocul mai liber sau nu sau avantajând o echipă care joacă acasă sau o echipă cu nume. De asemeni, ar fi interesant să vedem și asistența video pentru arbitraj, dar poate cu alt motor de joc, pe o altă consolă.
Pe partea grafică ce să zic, jocul arată WOW în multe aspecte, însă ciudat sau chiar dezamăgitor în multe situații. De exemplu nu am să înțeleg de ce reluările arată atât de execrabil, la un FPS scăzut, din care nu înțelegi mai nimic. Ca o comparație, reluările din FIFA mi se pare foarte reale și fluide, însă nu pot să înțeleg de ce în PES arată atât de groaznic, cel puțin pe consolă.
Nici tribunele nu arată grozav, cele din FIFA arătând ceva mai bine, totuși, stadioanele sunt foarte bine realizate spre deosebire față de cele din FIFA.
Nu prea observ iară, timpul acela dinamic sau vremea dinamică, japonezii lăudându-se cu această caracteristică. Dar ca să joci o repriză pe un cer înnorat, apoi a doua repriză pe ploaie, nu mi se pare deloc o vreme dinamică la fel cum nu mi se pare nici ca o repriză să joci seara, iar apoi repriza a doua să joci noaptea, timp dinamic.
Vremea și timpul dinamic, îl înțeleg, cel puțin din celălalte jocuri existente pe piață, faptul că timpul și vremea se schimbă vizibil și în timp real. Adică acum e soare, pe urmă se înnorează, bate vântul, plouă, vine noaptea, ziua și tot așa. Dacă în alte jocuri această caracteristică este de ani de zile pe hărți foarte mari și complexe, nu înțeleg de ce în PES sau FIFA, pe niște simple stadioane, aceste lucruri sunt atât de greu de implementat. Așa că cel putin anul acesta, nu avem din nou vreme dinamică sau timp dinamic, pentru că ce oferă PES în momentul de față, nu poate fi numit vreme sau timp dinamic, nu se schimbă mai nimic în timp real.
Referitor la partea de sound sunt și nu dezamăgit. Da, sunt fericit că acum când dau un gol, îmi tremură ferestrele de la geam, simți că înscrii în sfârșit dar chiar în halul ăsta să nu auzi tu niște chanturi adevărate? Poate la Barca și Juve, suporterii mai strigă un ”Barca, Barca” sau ”Juve, Juve”, dar cam atât, că în rest la celălalte echipe, nu auzi decât un zgomot generic creat de suporteri, adică nimic concret.
E adevărat, nu se mai aude atât de artificial, dar totuși, măcar echipele premium să beneficieze de niște chanturi adevărate, pentru că imnurile acelea ale echipelor, indiferent cât par de reale, nu reușesc sa completeze un gameplay aproape perfect. FIFA dă clasă la acest aspect și îmi vine greu să înțeleg lucruri de genul. Adică cum să faci un gameplay atât de reușit, niște animații atât de reale, însă la capitole unde chiar nu îți trebuie talent, ești repetent?!
Adică oricine cu puține cunoștinte de sunet, poate face niște chanturi care îți va ridica părul de pe tine atunci când le vei auzi, Konami de ce nu poate? Îmi e imposibil să explic, la fel ca și comentatorii aceia ”morți” care cică ar comenta un meci. Dar sunt zvonuri cum că acest comentariu ar fi complet schimbat începând cu această serie, deci, hmm, aș fi tare curios.
Referitor la prezentarea jocului și meniu, PES 2020 pare un rahat mai colorat, ca să fiu sincer. Adică ai același rahat de ani de zile pe care îl colorezi în fiecare an, în speranța că fanul care cumpără jocul, nu va mirosi. Ei bine, deși pare ceva mai colorat, rahatul tot miroase și nu prea îmi explic de ce Konami nu schimbă din rădăcini tot meniul și toată prezentarea grafică. Poate cu noul motor de joc și cu noua generație de console, poate!
STANDARD ATTACKING CONTROLS
Action | Standard PS4 | Alternate PS4 | Standard Xbox One | Alternate Xbox One |
Player movement | LS | LS | LS | LS |
Cursor change (change player) | L1 | L1 | LB | LB |
Dash (sprint) | R1 | R2 | RB | RT |
Shoot | ▢ | O | X | B |
Low pass | X | X | A | A |
Lofted pass/cross | O | ▢ | B | X |
Through ball | △ | △ | Y | Y |
Special controls | R2 | R1 | RT | RB |
Manual controls | L2 | L2 | LT | LT |
Super cancel (cancel action) | R1 + R2 | R1 + R2 | RB + RT | RB + RT |
STANDARD DEFENSIVE CONTROLS
Action | Standard PS4 | Alternate PS4 | Standard Xbox One | Alternate Xbox One |
Pressure (press the ball) | X | X | A | A |
Standing tackle | Double tap X | Double tap X | Double tap A | Double tap A |
Sliding tackle | O | ▢ | B | X |
COM teammates pressure (teammates press ball) | Hold ▢ | Hold O | Hold X | Hold B |
Bring out goalkeeper | △ | △ | Y | Y |