Există un număr aparent infinit de formule în Excel, dar dacă le iei pe rând și înveți câteva mecanisme, îți poți face viața semnificativ mai ușoară, fără să le știi pe toate.

Microsoft Excel este unul dintre cele mai complexe și fiabile programe create vreodată de compania americană. Cu toate aceste, este folosit în fiecare colț al mapamondului. Diferența este dată de gradul de complexitate la care se aruncă fiecare utilizator.

Cei mai mulți se rezumă la a tasta niște valori în niște celule și a le scoate la imprimantă, entuziasmându-se că arată frumos în acel tabel implicit. Excel este însă pentru mult mai mult decât atât, iar cea mai importantă componentă a sa ține de exploatarea formulelor. Chiar și dacă te rezumi doar la formule matematice, mecanismul este unul surprinzător de prietenos și este suficient să-ți asumi câteva cunoștințe de bază pentru a profita de el.

În rândurile care urmează, voi încerca să sintetizez filozofia de bază pe care trebuie să ți-o asumi pentru a începe să folosești formule în Excel. După ce ai acumulat câteva principii, poți trece la construcții semnificativ mai complexe decât atât. Important este însă să începi de undeva și să conștientizezi că, în funcție de domeniul tău de activitate, astfel de informații îți fac viața semnificativ mai ușoară. În definitiv, asta este cel mai important.

Cum folosești formule în Excel pentru calcule simple sau complexe

Fiecare formulă din Excel trebuie să înceapă cu ”=” fără ghilimele, la fel ca în imaginea de mai sus. Simbolul pentru egal la început îi spune aplicației că urmează să faci un calcul. Nu contează dacă vei efectua operații logice, calcule simple sau un șir complex de operații combinate, începi cu ”=”.

Înainte să înveți că fiecare informație dintr-o celulă poate fi folosită ca parametru într-o formulă pe care o tastezi în altă celulă, trebuie să ai în vedere că poți face înmulțiri, adunări, scăderi sau împărțiri în Excel cu valori cunoscute, numere obișnuite.

Cu alte cuvinte, dacă ai o fereastră de Microsoft Excel afișată pe ecran, nu mai trebuie să deschizi aplicația Calculator pentru a face o înmulțire, împărțire sau un cumul de operații între care există o relație. Trebuie doar să știi că, într-o celulă de Excel, împărțirea pe care am învățat-o la școală ca fiind reprezentată cu ”:”, în programul Microsoft este reprezentată cu ”/”. În cazul înmulțirilor, folosești ”*” în loc de ”X”. Adunările și scăderile sunt în continuare reprezentate cu ”+” și ”-”.

O alte diferență importantă constă în utilizarea parantezelor. Deși poți folosi un număr infinit de construcții cu paranteze când creezi formule în Excel, nu vei folosi niciodată paranteze pătrate sau acolade. Întotdeauna te vei rezuma la paranteze rotunde. Dacă ai mai multe seturi de paranteze, vei tasta paranteze rotunde care ”îmbrățișează” alte paranteze rotunde, iar Excel-ul va calcula rezultatul final pornind de la prima paranteză din interior spre exterior.

Toate aceste principii detaliate mai sus am încercat să le reproduc în tabelul de mai sus cu exemple. Așa vezi că o asociere simplă de termeni poate genera rezultate diferite în funcție de utilizarea parantezelor.

Vezi tot articolul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here